Diskriminering

Jag har tänkt på en sak. Det värsta med diskriminering är inte själva diskrimineringen i sig, utan att de som orsakat skadan oftast inte verkar bry sig. "Misstag kan hända alla, get over it!" Det är klart att alla gör misstag, men misstag och diskriminering är två helt olika saker. Jag ska försöka förklara skillnaden, okej.

Ett misstag gör man omedvetet. Eller, inte omedvetet kanske. Jag menar, man märker ju ofta att man gör fel, men då är det bara att rätta till felet och försöka att inte göra om det. Man menar inte att göra det, det bara blir så. Och misstag kan varenda människa i hela världen göra, typ varje dag. Men diskriminering hänger ihop med fördomar. Någon har fått för sig att rullstolsburna är dumma i huvudet och vill därför inte släppa in oss på bion. Någon tycker att hörselskadade inte fattar någonting och pratar därför inte direkt med oss, utan vänder sig hellre till någon som verkar "lite mer normal". Någon tror att synskadade har något fel i huvudet och undviker oss. En klassiker är att någon tycker att homosexuella är dåliga och behandlar dem annorlunda. Det finns alltid någon bakgrund till diskriminering, medan misstag händer hela tiden och går att skoja bort. "Hoppsan, här var man visst lite klantig, hahaha!"

Vi ska inte behöva acceptera att vi blir illa behandlade, som man accepterar att telefonen är trasig, eller att ens favoritaffär råkar ha stängt, precis när man är som mest shoppingsugen. Diskriminering går inte att skratta bort.

Idag kom jag på en grej, som jag aldrig har tänkt på tidigare. Jag insåg vad låten "Turn the tide" med bandet AiluCrash egentligen betyder för mig. Att stoppa diskriminering. Att agera innan det är för sent. Vem vet var alla jävla fördomar och diskrimineringar kan ta oss i framtiden? En dag kanske vi med funktionsnedsättningar inte kan vara med på någonting längre, bara för att ingen har gjort något för att förhindra det.

Alla låtar betyder ju olika för alla. I filmen "Jag saknar dig" handlar låten om svältande barn, fast först idag kom jag på att texten lika gärna skulle kunna rikta sig till diskriminering och orättvisa. Någon måste få stopp på det! Jag har älskat den låten så länge den har funnits, alltså sen år 2011, fast aldrig riktigt förstått texten och budskapet som finns i den. Nu förstår jag.

"Are you frightened, cause I'm frightened".

Ja, jag är rädd. Rädd för vad som ska hända i framtiden.

"Earth's a shambles and we are just making it wors".

Exakt! Varför kan ingen sluta göra det värre och göra det bättre istället?

"Short of breath, short of time. We got to act before it's to late".

Ja, precis. Gör något, alla människor! Gör något åt kaoset!

"Do we lay, down and die. I don't want to, want to hide".

Vi måste hjälpas åt, allihop. Vi kan inte bara stå och titta på när allting faller, vi måste agera.

"It's our world, it's our life".

Vettigaste raden i hela texten. Det är vårt liv och ingen annan ska lägga sig i det och förstöra det. Vi har rätt till våra egna liv. Vissa människor behöver mer hjälp, men det är fortfarande ens eget liv och kommer alltid att vara det.

"What I want is to turn the tide".

 

Musik är så härligt, för att man kan använda det precis som man vill. Jag har ingen aning om vad personen som skrev "Turn the tide" tänkte, men det är så här jag tänker i alla fall. All diskriminering, kränkning, fördomar och mobbing. Ta bort det! Det är omöjligt att döda all diskriminering i hela världen, för det dyker alltid upp mer, men snälla, minska och dämpa det! Försök i alla fall. Försök att inte stirra konstigt så fort du ser en person i rullstol. Personen i rullstolen är en helt vanlig människa. Tänk att det är benen som inte fungerar, inte hjärnan. Hjärnan och benen hänger faktiskt inte ihop. Hallå, alla där ute! Skaffa er lite kunskap!

En gång på svenskan fick vi i uppgift att välja ut vars sin låt, skriva vad den betydde för oss och spela upp den för klassen. Jag funderade på att ta "Turn the tide", fast sen gjorde jag inte det, eftersom det var så svårt att beskriva vad den betydde. Idag hade jag kunnat ta den. Det finns alltid någon som inte håller med, men det kan också finnas någon som håller med. Uppgiften var inte att ta reda på vad låten betydde för artisten, utan vad den betydde för MIG.

Okej, tillbaka till ämnet. Jag tänker inte ge upp, backa undan och låta mig bli trampad på. Jag tänker inte låta folk behandla mig och andra funktionshindrade som skit. Jag ska kämpa!! Kan ni andra vara så vänliga och hjälpa till? Jag klarar det inte helt själv, jag måste ha medhjälpare.

"Are you ready to turn the tide? Help me to turn the tide".

 

Kommentera här: