Tankar om psykisk ohälsa

Jag har ju skrivit förut att det här med föreläsning är något som jag skulle kunna tänka mig att göra. Jag har ju så många tankar att dela med mig av. Men jag vill inte bara snacka om min funktionsnedsättning hela tiden. Både för att det blir tjatigt både för mig och för lyssnarna, fast framför allt för att det inte är det enda jag vill öppna upp om. Jag vill prata om psykisk ohälsa också, för det är ett ämne som nästan är viktigare, tycker jag. Man vet ju inte vilka som lider av psykisk ohälsa i dagens samhälle, men det är väldigt många fler än man tror. På i stort sätt alla skolor eller arbetsplatser finns det minst en person som har ångest eller depression. Och eftersom jag själv har så mycket erfarenhet av psykisk ohälsa, så kan jag tänka mig att föreläsa om det.

Detta skulle jag till exempel kunna göra på en skola, inför både elever och personal. Kanske på min gamla gymnasieskola. För som jag skrev i tidigare inlägg så har jag lite tips på hur man agerar om man känner en person med psykisk ohälsa, inte minst i skolan.

Om en lärare eller annan skolpersonal till exempel märker att en elev har blivit väldigt frånvarande, okoncentrerad och tyst, då är det kanske dags att börja fundera på om allt är som det ska. Om eleven kanske är ofokuserad på lektionen en eller två gånger så kan det absolut ha med skoltrötthet att göra, men händer det många gånger så är det ofta ett tecken på att något inte är som det ska. Samma sak om personen ofta har plåster eller synliga sår och ärr, då är det också något som inte står rätt till.

Jag var själv en av dem tysta och nedslagna under mina två sista år på gymnasiet, men jag tycker att jag ofta blev fel bemött av till exempel elevhemspersonalen. Jag kunde till exempel få höra: "Ursäkta, men man kan faktiskt inte bete sig hur som helst" när jag fick en panikattack. "Men tack för det", tänkte jag då. Jag kunde också få höra att jag var aggressiv och underlig. Ja, underlig kanske jag var, men aggressiv var inte rätt ord, tyckte jag. Så här i efterhand kan jag undra varför personalen inte gav mig mer stöd och frågade om allt var okej eller om det hade hänt något, istället för att enbart reagera på att jag var arg och fråga med irriterade röster: "Men vad är det med dig Mikaela?!" Det är klart att jag mådde dåligt då, för så ska en person med dåligt mående inte behöva bli bemött. Arga kan vi alla bli, men det är samma sak där att om vi blir det för ofta, kanske även lite för arga, då kan det vara något fel. Sen är det också så som jag skrev i mitt förra inlägg, att man är tillbakadragen behöver inte bero på att man är blyg eller helt enkelt inte vill umgås med någon, det kan lika gärna vara för att man inte mår bra. Jag tror att även det var något som personalen missförstod. Allt för ofta fick jag en känsla av att de tyckte att jag bara skulle skärpa till mig och bli lite mer social, men hur lätt är det att göra det när man mår skit?

Jag tror att det är allt för många personal i speciellt skolor som inte visar respekt och förståelse för psykisk ohälsa. Just därför kan det vara bra om jag kommer dit och berättar om det och även om hur jag själv har blivit bemött. Det tror jag skulle vara lärorikt för lyssnarna. Jag kan inte garantera att jag skulle kunna förändra något, men jag skulle förhoppningsvis få folk att använda sina hjärnor och tänka till lite.

Här på slutet kan jag passa på att tipsa om att en av mina texter om psykisk ohälsa kommer att publiceras i tidningen Sydsvenskan nästa vecka. Jag skickade in den för två dagar sen och fick till svar att de ville publicera den. Det känns väldigt bra för mig, för jag hade en stor förhoppning om att någon tidning skulle vilja ta med den. Jag gör inte det här bara för att jag vill bli kändis, utan för att jag har börjat engagera mig allt mer i psykisk ohälsa och faktiskt vill sprida kunskap och erfarenhet. För jag vet hur det är och jag vet vad jag snackar om. Så, håll utkik i Sydsvenskan! Hoppa inte över rubriken "Väljer man att må dåligt", för det är min text!

Panikångest och depression

Hur är det egentligen att lida av panikångest och depression? Det kan vara olika från person till person, men så är det ju med allt här i livet. Bara för att det är på ett sätt för en person, så behöver det inte nödvändigtvis vara likadant för någon annan. Så är det mycket när det kommer till psykisk ohälsa. Man kan aldrig förvänta sig att det ska vara likadant för alla, för det är så himla olika. Fast det beror ju också på vilken form av psykisk ohälsa man har. Det finns ju väldigt många olika typer, bland annat panikångest, ångestsyndrom, depression, stressyndrom och bipolär. Sen beror det nog också mycket på hur stora problem man har med sin psykiska ohälsa. Vissa med depression gör ju verkligen ingenting annat än att ligga i sängen hela dagarna, medan andra kanske gör saker, men ändå är väldigt ledsna inombords.

Jag är nog den sista sorten. Även om jag ibland kommer ut och hittar på saker (vilket har blivit allt mer sällan nu på sistone) så känner jag mig konstant olycklig och ledsen. Jag kan också vara på bra humör och gör något roligt, men helt plötsligt blir jag jättenedstämd och då är ingenting roligt längre. Då vill jag bara krypa ner i min säng och dra täcket över huvudet. Vissa dagar är bättre än andra, tack och lov. Men ibland kommer det dagar då jag bara känner mig så värdelös och tycker att precis allt jag gör är fel. Då är det lätt hänt att jag fastnar i det och tänker att det är lika bra att sluta att ens försöka, eftersom allt jag gör ändå bara går åt helvete. Jag vet att man inte ska tänka så, men det är extremt svårt att låta bli när man mår riktigt dåligt.

Vad är då anledningen till depression? Oftast finns det en eller flera anledningar, men ibland tar det tid innan man kommer på vad det är som orsakar det dåliga måendet. Ibland kan det också finnas någon anledning, fast man mår mycket sämre över det än man egentligen borde göra. För om man mår dåligt redan från början, så tar man åt sig mycket mer än man skulle ha gjort om man inte mådde som man gör.

Ett exempel är om ens partner har gjort slut. Det kan ju vem som helst bli ledsen över. Jag menar, finns det en enda människa som inte blir sårad när man blir lämnad av sin partner? Nej, knappast. Skillnaden är att om man redan mår dåligt och är deprimerad, så reagerar man mycket, mycket mer. Man bryter ihop fullständigt och världen blir totalt bäcksvart runt omkring en. Kanske får man till och med självmordstankar. Om det nu är så som jag nyss beskrev, så kan det lätt hända att man mår ännu sämre av andra människors försök att trösta. Ni vet, varje gång någon har blivit dumpad så säger andra alltid: "Glöm honom, det går över. Livet går vidare, det finns andra killar/tjejer. Tiden läker alla sår". "Men visst, sure!" kanske man får till svar då. Jag skulle ha svarat så och det har jag gjort också, innan jag träffade min nuvarande pojkvän. Men varje gång någon sa något sådant till mig förut blev jag galen. Vad visste de om saken? De visste inte hur det kändes, de hade ingen aning om någonting! De där orden kan egentligen såra och uppröra vem som helst som är mitt inne i en hjärtesorg, men jag tror att det är värst för någon som har mått dåligt redan innan detta hände. För den personen reagerar så mycket mer och kan känna sig mer ledsen än någon annan skulle ha gjort.

Sen kan det givetvis finnas tusen andra orsaker till depression, det behöver inte alls ha med kärlek och hjärtesorg att göra. Det var bara ett exempel för att få folk att förstå hur mycket värre det kan vara för en person med dåligt mående. Och som sagt, det behöver inte bara finnas en anledning, det kan finnas massor av orsaker.

Vad finns det för anledningar till panikångest då? Den frågan är lite svårare att besvara. Oftast finns det ett eller flera skäl till panikångest också, men inte alltid, tror jag. Fast där kan det också vara som med depressionen, att man får ångest och reagerar starkare på saker än andra.

Panikångest kan utlösas av stress. Stress och ångest hänger ihop väldigt mycket. För man får ju ofta ångest när man blir stressad, eller hur? Jag får det i alla fall.

Ibland blir jag superstressad av Sigge när han springer runt och skäller, precis när jag försöker blogga, skriva på min bok, jobba med Funkarredaktionen eller något annat. Sigge vill helst att jag bara ska fokusera på honom 24 timmar om dygnet, men det går ju inte. Ibland när han skäller envist precis när jag måste försöka ha fokus på något annat, blir jag stressad och känner ångesten stiga. Samtidigt får jag dåligt samvete. Jag vet egentligen inte varför. Jag gör ju så gott jag kan och försöker leka med min hund och aktivera honom, men jag kan ju inte göra det precis hela tiden, det går inte. Och då trycker jag ner mig själv och känner mig dålig, vilket ger mig ännu mer ångest. Vissa dagar känner jag mig som världens sämsta hundägare, trots att jag med all säkerhet inte är det. Det är mitt dåliga mående som spökar.

Det värsta med att lida av panikångest och depression är att man inte blir förstådd. Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så fattar folk inte alltid att man faktiskt inte väljer att må dåligt. Men seriöst! Tror de verkligen att man sitter hemma med grov och svår ångest, panikattacker och depression frivilligt? Det verkar så ibland. Och när man är bland folk så kan man uppfattas som sur, otrevlig och kanske till och med konstig, för att man sitter och inte säger någonting. Men låt mig tala om en sak. När man mår dåligt så är det precis som om man inte kan säga någonting. Man försöker, men det går bara inte. Rösten har tagit semester, hjärnan vägrar att formulera den allra enklaste mening och ångesten ligger som ett tjockt och kletigt lager över stämbanden och gör det nästan omöjligt att säga något. Exakt så är det faktiskt. Eller så vågar man inte prata, för att man riskerar att börja gråta eller få en panikattack, så fort man öppnar munnen. Man mår helt enkelt för dåligt för att kunna vara social. Vissa dagar kan man vara med vänner och dölja hur trasig man är inuti, men oftast går det inte. Ha förståelse för detta.

Sen förstår jag såklart helt och hållet att det kan vara väldigt svårt att veta om en person är blyg, sur eller mår dåligt. Många är ju inte öppna med sin psykiska ohälsa. Många är till och med rädda för att visa hur de mår. Men om du träffar en person som du vet har psykiska besvär så vet du varför hon/han sitter tyst. Personen orkar eller kan helt enkelt inte umgås som vanligt och spela glad. Det är viktigt att förstå och respektera detta. För även om du själv inte lider av psykisk ohälsa och därför har svårt att förstå det, så borde du ändå försöka, för de allra flesta människor du möter har troligtvis ett eller annat psykiskt besvär. Sorgligt, men tyvärr sant. Det är extremt många som lider av panikångest, depression, låg självkänsla eller någon annan form av psykisk ohälsa. Väldigt, väldigt många, faktiskt. Det är därför det är ett så viktigt ämne, något som bör pratas och skrivas mer om och uppmärksammas, så att fler människor får förståelse för det.