Hur svårt kan det vara att fixa tillgängligheten?!

Många av er har säkert hört talas om historien som utspelade sig på Filmstaden Storgatan i Malmö för ett tag sen. De lät inte mig sitta längst fram och se filmen, trots att de visste att jag måste sitta på första raden för att kunna se något och hänga med i filmen. Men nix, alltenativen var antingen att sitta längst bak (och inte se och fatta ett endaste skit) eller inte se filmen alls! Ni som känner till min synnedsättning måste förstå att det egentligen bara var ett alltenativ för mig, för jag kan inte se en film från sista raden. Alltså, allvarligt, det går bara inte. Och ja, jag har försökt en gång och när jag släpptes ut från biosalongen visste jag knappt vad jag hade suttit och glott på. Så råda mig inte att prova att se en film från sista raden, för det har jag redan gjort och nej, det funkar inte. Men varför skulle jag förresten göra det, bara för att tillgängligheten är så kass?

Ni som läste mitt inlägg efter att händelsen på Filmstaden Storgatan inträffade vet säkert också att jag skickade in en arg insändare till Sydsvenskan, där jag skrev hur kränkt och sårad jag var och att det här inte kunde beskrivas som något annat än ren diskriminering! Jag var verkligen så sjukt förbannad, ledsen, besviken och framför allt chockad. Chockad för att det här var något helt nytt. Jag hade alltid gått på bio på Filmstaden i Malmö och det hade aldrig, verkligen ALDRIG varit några problem förrän nu.

Problemet finns kvar än idag. Det är fortfarande inte löst, inte på något sätt alls. Detta känns så förnedrande. Vi som sitter i rullstol ska också kunna gå på bio. Vi har lika stor rätt till det som alla andra. För de som ser 100 procent funkar det säkert att sitta längst bak i biosalongen, men inte för mig. Jag MÅSTE sitta på främsta raden, annars kan jag lika gärna låta bli att gå på bio och det vill jag inte, jag har alltid varit en bioälskare.

Så nu börjar jag undra om det inte är dags att skriva en ny insändare om detta eftersom inte ett skit har gjorts, det är fortfarande samma idiotiska, kränkande och förnedrande regel. Okej, egentligen fattar jag varför det blev så här. Det är på grund av säkerhetsrisk som det inte är bra att bära ner rullstolen för trapporna. Men helt ärligt! Hur svårt kan det vara att fixa en bättre anpassning i så fall? För det gör ju fortfarande att alla inte kan gå på bio där. Det hjälper inte att till exempel Entré är mer anpassad så man ska kunna sitta längst fram med rullstolen, för det är inte ens alla filmer som går där. De måste fixa det på Filmstaden Storgatan, för det här är som sagt ren diskriminering. Vi som sitter i rullstol ska också kunna gå på bio och sitta var vi vill, precis som alla andra. Vi ska inte behöva bli nekade ett biobesök, bara för att vi råkar sitta i rullstol och dessutom ha en synnedsättning. Så ska det absolut inte vara.

Jag vill inte behöva avstå från ett biobesök, bara för att filmen inte går på just Entré! Jag vill kunna gå på Filmstaden Storgatan och sitta längst fram, utan att det ska behöva bli en massa problem. Visst, där är branta trappor ner till första raden, men hur svårt kan det vara att fixa det? Om någon bara kan ta sitt ansvar och titta på tillgängligheterna i biosalongerna, är jag säker på att de kan komma fram till en lösning på hur en rullstolsburen person ska kunna sitta på första raden. Om det nu är så himla farligt att bära ner rullstolen för de långa och branta trapporna (för det förstår jag faktiskt att det är, både för mig och för dem som bär) så måste det väl gå att anpassa skiten på ett annat sätt? Ta bort trapporna och bygg dit en ramp eller något. Nu menar jag inte nödvändigtvis en sådan ramp som man lägger ovanpå trappstegen, utan en ramp som man liksom bygger dit, så det blir som en backe typ. Sådant har jag sett på flera andra ställen och det har inte varit några större problem. Det kan väl inte vara så omöjligt? Sen fattar jag såklart att det kommer ta tid att fixa det och säkert kostar det mycket pengar också. Men man gör ju ändå det för att bion ska vara tillgänglig för alla, oavsett funktionsnedsättning! För vi ska inte behöva diskrimineras på grund av att vi har en funktionsnedsättning! Vi har inte valt att ha det så, men vi vill ändå kunna gå på bio, konserter och andra saker som vem som helst. Vi förtjänar inte att bli triggade och diskriminerade på grund av att vi råkar ha en eller flera funktionsnedsättningar. Däremot förtjänar vi att leva som vanliga människor och kunna göra det vi tycker är roligt. Och om vi gillar att gå på bio, varför i helvete ska vi inte få göra det då? Nej, någon måste fixa detta!

Kommentera här: